Gode grunde til at blive kranfører

Drømmer du om at arbejde i et kranfirma? Så læs mere her

Derfor skal du blive kranfører

Mange kommer til et punkt i deres liv, hvor de føler, at de er gået død i hverdagslivet og godt kunne trænge til en forandring. Måske du er blevet arbejdsløs og kunne tænke dig nye udfordringer, måske du er træt af at sidde på kontor eller måske du i det hele taget er træt af at være i Danmark? Hvis du kan nikke genkendende til en eller flere af disse udfordringer, så bliv kranfører hos et kranfirma!

 

Hvad laver en kranfører?

I 2019 var kranføreruddannelsen en fordelsuddannelse, hvilket vil sige, at der i fremtiden vil være mangel på uddannede inden for dette fag, hvorfor du ikke skal tøve med at slå til, hvis uddannelsen virker som noget for dig.

En kranfører får lov til at betjene store kraner på op til 30 tonsmeter og har mulighed for at varetage en række jobs f.eks. på byggeplads, boreplatform eller hos et kranudlejningsfirma, og der er konstant kranfirmaer i hele verden, der søger nye ansatte.

 

Hvordan bliver man kranfører?

Det, det kræver at blive kranfører, er at have gennemført folkeskolen eller tilsvarende med karakteren 2,0 i dansk og matematik. 

For at blive kranfører skal du tage kranføreruddannelsen, hvor du lærer at køre lastbil, betjener forskellige typer af kraner samt lærer om, hvordan man vedligeholder kraner og det øvrige transportmateriel.

Kranføreruddannelsen giver dig en grundlæggende viden om transport af gods. Du kan altså lære at håndtere og fragte gods på forsvarlig vis ved brug af lastbil med påhængs- eller sættevogn. Derudover lærer du også at udføre kranarbejde af forskellige karakter.

Uddannelsen har en varighed på mellem 3,5 og 5 år, hvor du skal igennem et grundforløb som udgangspunkt, hvorefter du skiftevis hhv. enten er i praktik eller skole.

I skolen har du følgende fag:

  • Håndtering, surring og stuvning af stykgods
  • By- og vejkort, rutetabeller og ruteplanlægningssystemer med og uden GPS
  • Anhugning af byrder
  • Logistik og logistikstyring
  • Kundeservice

I forhold til jobmuligheder efter uddannelsen er der en lang række muligheder såsom jobs i kranfirmaer, entreprenør- og byggefirmaer, hos vognmænd, på maskinstationer, havne, skibsværfter, boreplatforme, fabrikker og lignende steder.

 

Hvilke fordele er der ved at blive kranfører?

Hvis du vælger at tage uddannelsen som kranfører, er der en masse fordele, som venter dig på den anden side af uddannelsen. En af de største fordele ved dette job er, at du stort set er sikret et job, da der er stor efterspørgsel efter dygtige kranførere. Derudover er der også gode muligheder for at komme til udlandet og arbejde, hvis du ønsker dette.

I forhold til, at det er arbejde som ufaglært, er lønnen rigtig god, eftersom lønnen for kranfører i gennemsnit er 35.000 om måneden inkl. feriepenge og pension. Lønnen kan, ligesom i alle andre brancher, variere efter, hvor stor din erfaring er.