Få styr på dine bildæk

Sådan får du styr på lovgivning og vedligeholdelse af dine bildæk

Som bilejer er det vigtigt at have styr på lovgivning, regler og praktiske ting som eksempelvis, hvornår bilen skal have vinter- eller sommerdæk på, hvor ofte man skal holde øje med dæktrykket, hvordan man opbevarer sine dæk og meget mere. Der er faktisk en hel del at holde styr på, når det kommer til bildæk – og derfor har vi skrevet en artikel om emnet. Når det gælder dækskifte, er det vigtigt, at du tager dine forbehold. Har du ikke mulighed for at skifte dæk selv, kan du også få professionel hjælp på et dækcenter. Her kan du være sikker på, at dækkene bliver opbevaret korrekt.

Selvom vi er mange, der ejer en bil, er der også mange af os, der ikke er professionelle nok til at vurdere, hvornår bilens dæk skal skiftes, og hvordan det skal gøres. Som regel bør dækskiftet ske to gange om året – til sommer og til vinter. Levetiden for dæk er forskellig fra bil til bil og fra fører til fører. Den afhænger nemlig af, hvor meget man kører, hvilke dæk man har, og naturligvis hvor god man er til at huske vedligeholdelsen.

Uanset om det gælder sommerdæk eller vinterdæk, har du mulighed for opbevaring af dine dæk på et dækhotel, hvor der sørges for, at de bliver opbevaret korrekt og dermed ikke tager skade. Oplever du, at din bil hælder til venstre eller højre, kan det være tegn på, at du har behov for en sporing af bilens hjul. Ved en sporing af dæk sørger mekanikeren for, at din bil slider lige meget på alle dæk, hvilket giver dig en bedre køreoplevelse og et bedre forbrug af brændstof.

Sådan får du styr på bilens dæktryk

Der er lovpligtige krav til bildæk, fordi dækkene har en stor indflydelse på, hvor sikkert du kører i trafikken. Derfor er det vigtigt, at du kender til de gældende regler, ellers kan du næppe følge dem. Når du skal finde ud af, hvad det korrekte dæktryk er, bør du finde bilens instruktionsbog frem, da det fremgår af den, hvad trykket bør ligge på.

Ønsker du at tjekke dæktrykket, kan du køre til den nærmeste tankstation. Her skal du være opmærksom på, at du måler dæktrykket, imens dækkene er kolde – ellers vil du få en fejlvisning. Du kan også måle dæktrykket derhjemme, hvis du har en pålidelig dæktrykmåler.

Ligger trykket for lavt, vil dækkene hurtigere blive opslidt. Derudover påvirker det også bilens bremseevne, brændstofforbrug og meget mere. Derfor er det uhyre vigtigt at have styr på dæktrykket.

Regler for dæk på bilen

Du bør sætte dig ind i, hvilken dækstørrelse og mønsterdybde din bil kræver. Find oplysninger på din registreringsattest om, hvilke dæk der er bedst egnet til netop din bil. Lovgivningen bestemmer, at du af sikkerhedsmæssige grunde altid skal køre på fire ens hjul – det vil sige, at du ikke kan have eksempelvis to sommerdæk og to vinterdæk på bilen.

Husk også, at mønsterdybden af dine dæk bør være mindst 1,6 mm. Mekanikere anbefaler et noget dybere mønster især for vinterdæk. Hvis du er i tvivl om, hvilke dæk der egner sig bedst, bør du kontakte en fagmand f.eks. i forbindelse med serviceeftersynet.