Husk serviceeftersynet

Tid til serviceeftersyn? Læs med her!

Det er de færreste bilejere, der ikke elsker deres bil. For selvom benzinen ikke nødvendigvis bruser i din årer, eller du ikke sidder klistret til skærmen, hver gang Formel 1 vises, er din bil sikkert et af dine kæreste ejeskaber. For mange danskere er den firhjulede i indkørslen nemlig fyldt med gode minder om bilferier i Sydeuropa med familien, ligesom den jo også er limen, der får dagligdagen til at hænge sammen, når du skal på arbejde i nabobyen, hente ungerne fra fodbold og nå at handle ind i mellemtiden. Men uanset dit forhold til din bil, kan du ikke komme udenom, at det er lovpligtigt at sende den til serviceeftersyn på autoværksted. Men hvad indebærer dette egentligt? Læs med her, hvis du vil blive klogere på serviceeftersyn og autoværksteder.

 

Værd at vide om serviceeftersyn af din bil

Et autoværksted er ikke bare et autoværksted. Når bilen skal til serviceeftersyn, er det vigtigt at finde et godt autoværksted. Der findes både autoriserede og uautoriserede autoværksteder. Du har frit valg mellem disse, hvis din bil har fabriksgaranti, så længe den serviceres efter producentens anvisninger, dækker garantien. Hvis ikke serviceeftersynet foretages i overensstemmelse med disse anvisninger, kan du løbe ind i problemer, hvis du har været ved et uautoriseret autoværksted. For med en uoriginal reservedel eller en forkert olie, der skader din bil, ligger bevisbyrden hos dig, hvis serviceeftersynet er foretaget af et uautoriseret autoværksted. Derfor bør du inden eftersynet bede om at få detaljeret dokumentation på, at alt er foregået i overensstemmelse med bilens servicebog. Efter besøget bør du gemme denne dokumentation. Hvis du går til et autoriseret autoværksted, er din situation lidt anderledes.

 

Autoværkstedets pligt i forbindelse med service

Autoriserede autoværksteder benytter fx altid – eller i det omfang det er muligt – originale reservedele og certificeret udstyr, ligesom de løbende bliver kontrolleret af bilproducenterne. Hvis ikke reservedelene er originale, har de pligt til at bruge dele, der er godkendte af bilproducenten. Værkstedet har også pligt til at kunne fremvise og dokumentere, at de har brugt godkendte eller originale reservedele og foretaget et korrekt serviceeftersyn efter bilmærkets serviceskema. På den måde er du sikret, at der bliver levet op til kravene. Service udføres altså i henhold til bilproducentens forskrifter og med gennemgående kendskab, da personalet løbende uddannes til at være opdaterede på alt, hvad der har med de specifikke bilmærker at gøre. Således er de fx bekendte med typiske og karakteristiske fejl på netop din bil.

 

Overhold serviceintervallerne

Det er som nævnt tidligere vigtigt, at du gemmer dokumentationen for serviceeftersynet. Det er også vigtigt, at du overholder serviceintervallerne. Hvis ikke, kan du ikke opretholde fabriksgarantien på din bil. Du må heller ikke glemme, at du har krav på et eftersyn efter bilens forskrifter – ikke bare et overordnet serviceeftersyn.

Vi håber, at du er blevet bare en lille smule klogere på serviceeftersyn, autoværksteder og hvad, du skal forholde dig til i den forbindelse. God tur!