Træfældning er et gammelt fag

Derfor råber man, når man fælder et træ

Hvad råber man, når man fælder et træ? Timber!

Du er på ferie i skønne Canada, befinder dig i idyllisk natur, nyder en dejlig morgen med fuglenes syngen og en langs skovens flod. Du bemærker en larmen ned ad stien, som bliver tydeligere og tydeligere: der er en gruppe skovhuggere, som tydeligvis fælder et smukt canadisk træ. Og så hører du det: ”timber!”. Okay, måske har du aldrig oplevet dette scenarie, men pointen er sågar rigtig: man råber ’timber’, når man fælder et træ! Men hvorfor gør man egentlig det? Læs med i blogindlægget her, for at blive klogere på dette sjove fakta!

 

Skovhuggerfaget er oldgammelt

Træfældning er en af verdens ældste erhverv, og det er stadig et flittigt benyttet erhverv den dag i dag. Arbejdet er stadig enormt vigtigt og træ benyttes til alverdens forskellige ting i dag. Alt fra stole til borde, reoler, kommoder, gulv, trapper, huse, hegne, legepladser, brande og meget, meget mere! Skovhuggerfaget er især unikt i vores moderne tid: det er en urgammel tradition, som stadig er i fuldt brag i en teknologiseret verden. Det er nemlig ikke alle, der vil benytte sine dage foran en computerskærm og siddende på en stol. Som skovhugger får du et aktivt arbejde i den friske luft, hvor du kan nyde naturen året langt. Og som skovarbejder fælder du ikke blot træer, du får sågar også lidt jord mellem neglene: man planter nemlig selv nye træer, renser vandhuller, vedligeholder veje og hegn i skovene, tager sig af tilsyn til græssende dyr og meget mere. Skovhuggerfaget er altså ligeså vigtigt i dag, som det var for mange tusinde år siden!

 

Hvorfor råber/råbte man ’timber’, når man fælder et træ?

Måske gav det første afsnit dig det indtryk af, at man råbte ’timber’ for at advare sine kollegaer om, at træet nu er fældet, og at de skal passe på. Og det er også helt fair, for det er der mange andre, der også har troet. Men det er egentlig ikke oprindelsen af råbet! I gamle dage plejede skovhuggere at gå ud i små grupper, hvor de ville vælge nogle få træer at fælde. De små grupper af to til tre skovhuggere ville altså konkurrere med en masse andre små grupper om at fælde mest muligt. Når en gruppe havde fældet et træ, ville et andet uafhængigt team med heste eller tyrer (’snicking’ teamet) samle det fældede træ op. For at få snicking teamets holds opmærksomhed hurtigst muligt og på den længste afstand, så ville skovhuggerne altså råbe: ”TIMBER!”, sådan at skyndte sig imod deres fældede træ før andres. Det er altså ikke nogen advarsel, men et kald der stammer fra konkurrence blandt skovhuggere!