Hvad er LED?

LED er et begreb, som mange bruger i daglig tale, men mange ved ikke, hvad det står for. LED er forkortelsen for det engelske ord Light Emitting Diode og direkte oversat til dansk: Lysemitterende diode. LED er altså en diode, der udsender lys ved at omsætte strøm til lys.

LED pærens oprindelse

LED pæren blev opfundet for over 100 år siden, kun 30 år efter opfindelsen af glødepæren, men det er først i 90’erne, at vi reelt er begyndt at bruge LED belysning. Årsagen til at vi først er begyndt at bruge LED pæren til belysning i 90’erne er, at det første LED lys udsendte et meget svagt lys, og et meget koldt lys – et så koldt lys, at det var ubehageligt for menneskets øje – og opfindelsen blev derfor kasseret.

14 år senere blev opfindelsen dog bearbejdet af en anden opfinder, men først i 1962 fik man LED lyset til at lyse ved strøm gennem en diode. Lyset var svagt og infrarødt og blev sidenhen helt rødt. Først i 1970 fik man flere LED farver, bl.a. havde man rød og grøn, som kombineret kunne give et gult lys. Først i 90’erne fik man udviklet det blå lys, som, i kombination med de andre farver, kunne give et hvidt lys.

Lumen, Ra og Kelvin

I mange år har man brugt Halogen pærer, hvis lysmængde, og dermed også energiforbrug, måles i Watt, men med skiftet til LED pærer skal man nu til at lære begreber som Lumen, Ra og Kelvin at kende. Lumen angiver, ligesom Watt, også lysmængden på lyset. Ra angiver farvegengivelsen og Kelvin angiver farvetemperaturen. Derudover skal man også tage stilling til, om man vil have retningsbestemt lys eller ej.

Fordelen ved at vælge LED frem for Halogen og sparepærer

Der er flere fordele ved at vælge LED frem for Halogen og sparepærer. Den første, og nok også den vigtigste årsag, er at LED pærer har et meget mindre energiforbrug. Dette er den største årsag til at de fleste kontorer og butikker vælger at bruge LED lys.

Dernæst følger fordele, såsom at man har muligheden for at vælge netop den sammensætning af Lumen, Ra og Kelvin, der er perfekt. Derudover har LED en rigtig lang levetid, og man skal derfor ikke udskifte pærerne hyppigt.

LED egner sig i høj grad til steder, hvor lys spiller en stor rolle, og hvor man har lyset tændt i mange timer. Eksempelvis kan butikker med fordel bruge butiksbelysning LED spot.

SunFlux ApS

Naverland 15

2600 Glostrup