Derfor elsker vi hurtig biler

Hvilken mand elsker ikke en smuk og luksuriøs bil med masser af hestekræfter og cool factor? Ikoniske bilmærker som Ferrari, Aston Martin og Bentley har i årtier fået mænd over hele kloden til at længes efter den ekstravagante livsstil. Og selvom du tænker, at din fascination af luksusbiler – som ofte er synonyme med smooth acceleration og potent hurtighed – måske kan tilskrives James Bond, effektfuld markedsføring eller bilernes smukke design, så er det nok snarere nogle urinstinkter, der er på spil, når du sidder og drømmer om at cruise langs den franske riviera i din nye luksusbil. Det er i hvert fald det, som videnskaben peger på. Her kommer en liste over tre grunde til, at du elsker luksusbiler.

 

Dit testosteronniveau stiger

En forskergruppe fra Concordia University i Montreal har undersøgt forholdet mellem kvinder, hurtige biler og testosteron. Deres resultater viser, at kønshormonet rent faktisk produceres, når mænd jokker speederen i bund i en lækker, hurtig luksusbil. I et forsøg foretaget af gruppen fra det canadiske universitet skulle 39 unge mænd køre i to forskellige biler: En Toyota Camry og en Porsche 911 Cabriolet. Resultatet var på én gang entydigt og overraskende. Mændene skulle køre op ad hhv. en øde vej og en vej fyldt med smukke kvinder – først i den ene bil og dernæst i den anden. Ikke overraskende steg mændenes testosteronniveau efter turen forbi kvinderne, både når de kørte i den ene og den anden bil. Mere overraskende er det måske, at niveauet af testosteron steg ligeså meget, når de bare kørte ned ad den øde vej i cabrioleten. Hvad du vil bruge den information til, er jo naturligvis op til dig selv, men du har altså ikke kun benzin i blodet for damernes skyld.

 

Du er en magtfuld løgner

En anden – måske mindre flatterende – årsag har at gøre med magt og løgnagtighed. For en anden forskning foretaget ved Columbia Business School viser, at mennesker, der færdes i mere luksuriøse omgivelser, har større tilbøjelighed til at føle sig magtfulde. Men resultaterne tyder også på, at der er en direkte forbindelse mellem dette og uærlig opførsel. Fx testede forskerne, om der var en sammenhæng mellem størrelsen på bilsæder og overtrædelse af parkeringsreglerne. Uhyggeligt nok opdagede de, at bilister med store bilsæder i højere grad parkerede ulovligt. Så hvis du drømmer om en smuk bil, der bare oser af magt og luksus, skal du vide, at der er en pris – og her menes altså ikke kun parkeringsbøden.

 

Du er en kvinde

Okay, det er selvfølgelig ikke kun mænd, der elsker rigtige biler. For selvom stereotyper og fordomme lever i bedste velgående, så viser tal fra BMW, at den del af befolkningen, der har to X-kromosomer i stigende grad køber luksuriøse biler. En fjerdedel af den tyske bilproducents luksusbiler sælges nemlig til kvinder, og årsagen skyldes bl.a., at kvinder tjener flere penge end nogensinde før, ligesom kvinder i højere grad ses indtage topposter. En mandsdomineret verden er altså begyndt at få flere og flere kvindelige beboere, og tendensen ser ud til at stige. Så hvis du som kvinde sidder med et kriblende ønske om en luksusbil i garagen, er du altså bestemt ikke alene.

Det var altså de tre grunde til, at du elsker luksusbiler. Vi ses på den franske riviera!