Det bør du vide, før du går i gang med at bygge nyt
Der er en række af tekniske og praktiske regler, du skal forholde dig til, når du skal bygge nyt – hvad end det er et helt hus eller en tilbygning. Du må fx ikke bygge tættere end 2,5 meter til skellet mod en anden grund eller sti som den første tommelfingerregel, og så skal du huske altid at orientere dig i diverse kommune- og lokalplaner. Her kan du finde særlige regler og krav ift. valg af materialer og farver, der kan være ulovlige i dit område. Undgå bøvl og bøder ved at orientere dig i disse fra starten – så kan du også søge dispensation i god tid.
Hvad må du ikke selv lave?
En generel regel om gør-det-selv-arbejde i forbindelse med nybyggeri er, at store dele af VVS-, el- og kloakarbejde, må du ikke lave selv. Der er dog opgaver inden for disse områder, som du gerne må give dig i kast med, hvis du føler dig egnet dertil. Du må fx gerne selv skifte fatningen på en lampe og indendørs stikkontakter. Det kræver nemlig ikke, at du ændrer noget grundlæggende ved en installation, og det er normalt grænsen for, hvad du selv må lave inden for disse områder.
Hav bæredygtighed med i byggeplanerne
I nyere tid stilles der større og større krav til bæredygtighed, og her er nybyggeri ingen undtagelse. Der er fx krav til vinduer, energimærker, alternative opvarmningsmetoder og lignende, der skal leve op til en vis standard og altså være miljøvenlige. Det er ikke kun en god gerning for miljøet, men det giver også dig bedre forhold i forbindelse med isolering og dit indendørsklima, der sparer dig penge i det lange løb og er bedre for dit helbred. Det er altså en win-win, du bør være opmærksom på, når du indkøber materialer.