Få de rette redskaber igennem selvhjælpsstrategier
At tage til tandlæge, fremlægge foran klassen eller gå til jobsamtale. Dette er blot nogle af de situationer, hvor man kan opleve at føle sig angst. Mange gange kommer frygten snigende, og det er således svært at lokalisere, hvor den kommer fra – og hvorfor følelsen i det hele taget opstår. For mange er frygten som en fodlænke i dagligdagen, og den gør det svært at leve livet til det fuldeste. Ønsker du at bryde ud af dette begrænsende mønster, kan det være en fordel at søge professionel hjælp. Med terapi og selvhjælpsstrategier kan du tilegne dig en række redskaber, som giver dig mulighed for at tage kontrollen tilbage.
Bryd ud af din komfortzone
De fleste, der døjer med angst, har et negativt tankemønster. Her opstilles alle ulemper og begrænsninger ved en bestemt beslutning – og man bliver således i tvivl om, hvorvidt man kan håndtere en situation. I langt de fleste tilfælde kan det derfor være en god idé at træde ud af sin komfortzone, hvis man ønsker at overvinde frygten. Det er nemlig kun dig selv, der kan tage det sidste skridt ud i det uvisse. Man er nødt til at bevise sig selv forkert for at udvikle sig: Så lad aldrig fortiden styre dine handlinger. Vi lærer nemlig kun, når vi springer ud i noget nyt – uanset om det drejer sig om et besøg hos den lokale tandlæge eller en rejse til et fremmed land.
Overvind frygten for det ukendte
Ingen ved, hvad fremtiden bringer. Det kan være en skræmmende realitet – særligt for mennesker der døjer med angst. Mange forsøger at skabe struktur over dagligdagen for at kontrollere det ukendte. Det viser sig imidlertid, at man aldrig kan bestemme, hvad der kommer i ens retning. Vil man overvinde frygten for det ukendte og lære at være i nuet, bør man derfor forsøge at være i angsten, når den kommer. Lad tankerne passere, som var de en sky på himlen: Tankerne må nemlig gerne være der, og de er ikke farlige. Ved at være i dine følelser kan du lære at håndtere frygt for specifikke situationer, såsom tandlægebesøg.