Tunge løft: Sådan beskytter du dig selv

Sundhed og sikkerhed ved tunge løft

Er din krop ikke vant til at løfte tunge genstande, kan det være en udfordring at undgå skader. Der er dog nogle ting, du kan gøre for at skåne din krop. Du kan undersøge og blive klogere på korrekt løfteteknik, så du har de bedste vilkår for at undgå skader. Du kan også bære beskyttelsesudstyr som for eksempel sikkerhedssko, hjelm og eventuelt en sele til at bære genstanden.
Arbejdstilsynet har lavet nogle sundheds- og sikkerhedsforskrifter i forbindelse med tunge løft, som du kan læse og blive klogere på. Der er også den mulighed, at du overvejer alternative metoder til at løfte dine tunge genstande som en professionel partner eller moderne løfteudstyr.

 

Tunge løft kræver grundig planlægning

Det kan være en fordel at planlægge projektet, inden du begynder at løfte tunge genstande. Start med at vurdere ruten, transporten og forhold i terrænet, som kan være en forhindring. Vælg derefter det rigtige og passende transportudstyr. Det kan være en rullevogn, en lastbil eller en bil, alt efter størrelsen og vægten på dine genstande. Står du eksempelvis overfor tunge løft i forbindelse med pengeskabstransport eller lignende, er det vigtigt, at du kender pengeskabets vægt og mål. Du kan også vælge at samarbejde med specialister, der har erfaring med tunge transporter og kan identificere potentielle risici eller trusler mod din eller pengeskabstransportens sikkerhed.

 

Mentale og fysiske forberedelser til tunge løft

Sørg for at være både fysisk og mentalt forberedt på at løft tungt. Det indebærer at have styr på den korrekte kropspositionering og vide, hvordan du holder styr på din vejrtrækning bedst muligt. Husk at bede om pauser undervejs og hold længere pauser mellem tunge løft for at restituere og passe på din krop. Skal du stå for flere løft, der eksempelvis involverer pengeskabstransport, så vær opmærksom på at holde pengeskabet tæt ind til kroppen, løft med benene og vær mentalt forberedt på, at du godt kan klare udfordringen.