Sådan gør du båden klar

Sådan vedligeholder du din båd bedst

Det at have en båd kan være en rigtig god fritidsinteresse for dig, der sætter høj pris på den frihed, det er at sejle. Du kan have rigtig mange gode stunder på en båd uanset type, men som du nok ved, hvis du er bådejer, er der en del forberedelse og vedligeholdelsesarbejde forbundet med denne fritidsinteresse. Derfor er der nogle ting, man skal have styr på, inden man sætter båden i vandet og slår sejlene op eller tænder motoren, og hvis du er interesseret i at høre nærmere omkring disse, kan du læse med her.

 

Sådan gør du båden klar

 

  • Slibning

Det kan være forskelligt fra båd til båd, hvor stort behovet er for maling, men hvis du ønsker at båden fremstår knivskarp, kan du med fordel starte ud med at slibe gammel maling af båden og derefter give den et nyt lag. Hertil skal det nævnes, at det er vigtigt, at den gamle maling slibes helt af. Dette skal ses i lyset af, at arbejdet med maling af båden kan være spildt, hvis det gamle lag maling krakelerer. Herudover er dette heller ikke særlig godt for miljøet.

  • Maling

I takt med, at bundmalingen til både er blevet mere miljøvenlige, er dette også ensbetydende med, at den ikke holder lige så lang tid. Derfor skal bådens bund også males oftere, og det anbefales endda, at du maler bådens bund en gang om året.

  • Polering af båden

For at sætte prikken over i’et på din båds udtryk er en polering lige det, der mangler. Hvis du har en større båd, kan det være en god ide at benytte en poleringsmaskine til opgaven.

Du kan med fordel vælge en rubbing uden slibemidler, der er ideel til polering af oxiderede overflader, mindre ridser og pletter. Den rubbing, som du påfører, skal som udgangspunkt påføres på begrænsede områder i store mængder. Når båden herefter er tør, kan den poleres med poleringspapir.

 

Klargøring af stor båd

 

Hvis du er indehaver af en stor båd, er principperne bag klargøringen de samme, men i meget større skala, så hvis du ikke ønsker at klare skibsmalingen eller andet vedligehold selv, kan det være en god ide at søge hjælp.