Sådan monterer du en lampe:

Installer lamper rigtigt

Montering af lampe – hvordan gør man?

En rigtig mand nu til dags er ikke kun én, der udstråler selvsikkerhed; det er også en person, som får tingene gjort og ved, hvordan man gør dem rigtigt. Derfor er det mere reglen end undtagelsen nu til dags, at en mand skal kunne montere en lampe. Enhver kan tilkalde en elektriker for hjælp, men hvis du gerne vil vise venner og familie, at du gør tingene selv, er det her en nem opgave at begynde med. Vi forklarer dig her, hvordan du på få trin kan få monteret lampen – også uden at få en elektriker til at hjælpe dig.

 

Sådan monterer du en lampe

Inden du begynder, skal du sørge for at slukke for al strøm i huset. Det kan ellers ende grimt. Udover det skal du have følgende værktøjer foran dig samt lampen selvfølgelig:

  • En afisoleringstang
  • En skruetrækker
  • Skruer
  • Hammer
  • Kabelclips

 

Forbered ledningen. Inden du begynder at forbinde med lampen med strømforsyningen, skal du sørge for at skære ledningen til, så den har den rette længde fra lampeudtaget til lampen. Herefter skal du i gang med afisoleringstangen til at fjerne et stykke af den ydre kappe samt ledningernes plasticdække

Sæt bøjlebeslaget op. Først skal du montere bøjlebeslaget det sted i loftet, hvor lampen skal ende med at sidde. Sørg for at beslaget vender den rigtige vej, så lampen også ender med at vende den rigtige vej.

Lampeudtaget. NB: Husk at dobbelttjekke om strømmen er slukket, inden du begynder på dette trin. Tag dækslet på lampeudtaget af. Her ser du 4/5 poler, hvor vi typisk skal bruge 2 af dem. Før ledningen igennem dækslet og indsæt den blå ledning i den indgang, der hedder N (neutral), og indsæt den brune ledning i den indgang, der hedder M1. Hvis der ikke kommer lys i lampen, kan du indsætte den brune ledning i indgangen M2 i stedet. Skal du montere en metallisk lampe, kan du stå tilbage med en grøn/gul ledning. Dette er jordledningen, som skal indsættes i indgangen, hvor der er en pil. Herefter kan du montere kabelclips til at holde ledningen stram. Til sidst kan du sætte dækslet til lampeudtaget ind igen og tænde for strømmen. Har du gjort det rigtigt, burde lampen lyse op, og du kan kalde dig selv for en rigtig handy-man.

 

Om nødvendigt kan du bruge den professionelle elektriker

Du behøver ikke være elektriker for at sætte en lampe op i huset, men hvis du skal have flyttet stikkontakter eller lampeudtag, er det påkrævet at få hjælpe udefra til at udføre opgaven. Dette er ikke noget, en rigtig mand ikke også kan gøre, men det er bedre for husets salgsværdi, at alle grundlæggende elinstallationer er udført af en autoriseret elektriker. Desuden kan de også hjælpe, hvis der opstår problemer under monteringen. De ved, hvordan man løser problemer, så du ikke ender med at få stød.