Klargør din have med beskæring

Beskæring af haven

Selvom det kan virke modsat, kan du få mere ud af dine planter ved at beskære dem. Det kan give et større udbytte og en flottere blomstring, når du sørger for beskæring.
For mange år siden mente man, at vinteren var den bedste årstid at beskære på, men det har vist sig ikke at holde stik. Alt efter årsagen til, hvorfor du beskærer og hvilken plante, du beskærer, er den ene sæson bedre end den anden.

 

5 gode grunde til at gå i gang med beskæring

  1. Giv form til dine planter

Når du beskærer dine planter, kan du give dem den ønskede form. Du skal nok trimme dem oftere og holde buske helt tætte for at styre formen, men det kan give et meget flot resultat.

  1. Få styr på størrelsen

Med beskæring kan du holde planter og buske i den ønskede størrelse. Du kan nemmere styre beplantningen, så din have ikke pludselig forsvinder i junglen af grene og høje træer.

  1. Øg væksten

At fjerne udbrændte grene kan give nyt liv til planten, som vokser mere produktivt med nye skud.

  1. Få større udbytte af blomster og frugter

Hvis du gerne vil have et større udbytte af planterne, er beskæring vejen frem, men det afhænger af den enkelte plante og årstiden, hvis du vil være sikker på et godt resultat.

  1. Plej dine sunde planter

Dine planter har det bedst og kan vokse mest muligt, når de ikke skal tage sig af syge og gamle grene. Du giver planten mere plads og næring til at vokse, og den kan bedre stå imod overfor sygdomme.

 

Hvornår skal hækken klippes og hvordan?

Hækklipning og beskæring er ofte en større udfordring for husejere, og der kan opstå meget tvivl om alle kunstens regler indenfor haveservice.

Den gamle regel, som alle husejere har fulgt i årtier er, at du skal klippe hækken før Sankt Hans, er stadig en god tommelfingerregel. Men det kan være en god idé, at du kigger nærmere på din sort, da tidspunktet også afhænger af andre faktorer, som formen og hastigheden på væksten.

Mange kan følge rådet med at gå i gang med hækklipning ved Sankt Hans og først på efteråret. Det er godt for ligusterhække, tjørn og lind, da de vokser hurtigt. Pas på med at klippe hækken senere end september, da det kan give nye skud, der ikke når at modne før frosten.

Hækklipning af en bøgehæk kan du vente med til juli og så behøver den ofte ikke mere end en studsning senere. Hækken vil være længere og tykkere hvis du klipper den senere, men der er mindre risiko for at forstyrre fuglene.