Hvor meget brænde bruger man om året?

Så meget brænde bør du bestille hjem til vinteren

At bestille et stort parti brænde

Sæsonerne suser forbi, og vi har alle svært ved at følge med – til en vis grad. Du har bestilt ét stort parti brænde lige efter nytår og håbet på, at det ville være en passende mængde til resten af året. Men blot nogle få måneder senere oplever du, at du er ved at løbe tør for brænde, og så skal der bestilles igen. Og nogle få måneder senere, hvor I tager på sommerhus, oplever du igen-igen, at der er for lidt brænde til stede – og så skal der køres frem og tilbage. De fleste vil helst undgå dette scenarie, og det er også forståeligt! Det nemmeste ville være blot at bestille ét stort parti brænde én enkelt gang, så der er nok træ til resten af året!

 

Parametre for at vurdere mængden af brænde

Det kan være svært at vurdere den nøjagtige mængde af brænde, som du skal bruge i løbet af året, men nogle generelle overvejelser kan hjælpe en smule på dette. Den første overvejelse er, hvor du køber du køber brænde til: Boligen derhjemme? Sommerhuset? Kolonihaven? Det er nemlig relevant at vide, om du kun benytter pejsen, eller om der er andre varmekilder til stede. Afhængigt af svaret kræver det mere eller mindre brænde. Dernæst bør du også spørge dig selv, hvor ofte I benytter pejsen: er det kun i sommerhuset? Er det kun i løbet af vinteren i boligen? Hvis I særligt benytter pejsen i vintersæsonen, så kræver det selvfølgelig lidt ekstra brænde. Men hvis I kun skal bruge det til sommerhuset i nogle uger, ville en mindre mængde klare arbejdet!

 

For at sætte tal på

Lad os antage at du blot benytter din pejse om vinteren. Hvis du har et lavere forbrug, og kun tænder for pejsen nogle aftener om ugen, så ville ca. 2 kubikmeter af brænde være en passende mængde. Hvis du dog derimod tænder for pejsen de fleste aftener, så ville 3-4 kubikmeter være passende. Og sidst men ikke mindst: hvis du benytter din pejse dagligt – både morgen og aften – så ville 6 kubikmeter (eller mere!) være passende. Det er dog umuligt at give et perfekt estimat, da andre faktorer som pejsetypen og typen af træ også spiller en rolle. Det er dog generelle estimater, der kan gås ud fra, men hvor meget brænde du bruger om året kommer naturligvis an på hvor ofte du fyre op – så det er bare med at tilføje nogle plusser eller minus til tallene!