Gør-det-selv elektrikerarbejde

Hvilket elektrikerarbejde må du selv lave?

Sådan laver du sikkert el-arbejde

Hvis du er en handy type, går du sikkert meget op i at ordne alle de praktiske opgaver derhjemme selv. Det er fedt at have evnerne og viljen til at være uafhængig af udefrakommende hjælp. Når det kommer til elektricitet, er det imidlertid ikke så simpelt. Der er ret skarp lovgivning på området, da der kan ske ret alvorlige ulykker, når du har med strøm at gøre. Det er derfor vigtigt, at du sætter dig nøje ind i, hvornår du må klare opgaverne selv, og hvornår du skal have professionel hjælp.

Hvilket el-arbejde må du selv klare?

Som udgangspunkt må du udføre alle opgaver, som involverer en strømstyrke på under 250 Volt. Alt over 250 Volt er helt udelukket. Her skal du have fat i en elektriker. Du må desuden ikke ændre i de grundlæggende elinstallationer i dit hjem, men du må gerne kaste dig over de mere lettilgængelige opgaver som for eksempel:

  • Udskifte ledninger til el-apparater
  • Montere forlængerledning til samlestik
  • Skifte allerede eksisterende lampeudtag
  • Programmere smarte styringssystemer (under 250 Volt)

De mest typiske el-ulykker i hjemmet

De mest almindelige el-ulykker i hjemmet sker, når du vil klare nogle praktiske ting i hverdagen. Det kan for eksempel være at skifte en sprunget pære eller reparation af apparater. Mange glemmer at få slukket ordentligt for strømmen, inden de går i gang med arbejdet.

Det er derfor vigtigt, at du har lyset tændt, inden du slår strømmen fra på det pågældende sted. På den måde kan du se, at strømmen er koblet fra, inden du går i gang. Du kan med fordel sikre dig yderligere ved at lave en kontrol med en spændingstester.