Gør det selv eller hjælp fra professionel?

Disse el-installationer må du selv kaste dig ud i

Hvilke el-installationer må private selv lave?

Er du den meget handy type, der netop er i gang med at bygge eget hus eller har købt et gammelt håndværktilbud til restauration, anbefaler vi dig at læse med her. Når det kommer til VVS-arbejde, el-installationer og kloakering, er der særlige regler for, hvad du som privat person må lave, og hvad kun autoriserede håndværkere må lave. Det skyldes, at opgaverne er forbundet med større risici – desuden skal personen have den rette faglighed, så arbejdet bliver gjort rigtigt. Er du i tvivl om, hvilke el-installationer du selv kan lave, og hvilke man skal have én, som er autoriseret til at klare, kan du få en klar opdeling i opgaverne her. Vi forklarer dig de typiske lovlige opgaver og en god huskeregel til fremtidig vurdering.

 

Lovlige el-installationer

En huskeregel for, hvilket el-arbejde du selv må lave, er, at du kan se, installationen ikke laver grundlæggende ændringer. Sker det modsatte, er du i gang med noget ulovligt. Det vil sige, at det er meget basale opgaver, som du kan gøre. Du kan blandt andet:

  • Udskifte indendørs stikkontakter på op til 250 volt
  • Trække ledninger fra stikkontakt til lamper
  • Montere og udskifte kabeltromler eller forlængerledninger
  • Udskifte strømledningen på apparater (NB. Garantien vil bortfalde)
  • Opsætning af halogenpærer, HVIS delene leveres i et samlet sæt (IKKE, hvis delene er købt hver for sig)
  • Udskifte almindelige afbrydere med lysdæmpere eller afbrydere med tidsfunktion.

Alle disse installationer ødelægger ikke el-nettet i dit hus, og du kan derfor sikkert udføre dem.

 

De store el-opgaver

Andre opgaver som at installere en ny afbryder eller trække andre ledninger i kabelføringen, er ikke tilladt for private at udføre. Her er der behov for at kontakte en el-installatør, som kan lave el-installationerne for dig. Det er lovpligtigt og meget vigtigt for det fremtidige hus: Hvis det en dag skal sælges videre, vil ulovlige el-installationer få værdiansættelse til at falde markant, da det skal fikses.