Derfor skal du have styr på faldsikring

Undgå ulykker på arbejdspladsen

Kender du reglerne for faldsikring?

Faldsikring er udstyr, som beskytter fra skader i tilfælde at, du kommer til at falde fra højder. Det er en form for sikkerhed, hvor der spændes en sele om kroppen/livet, som sættes sammen med en sikkerhedsline, så du kan bevæge dig frit. Dette er dog ikke den første form for sikkerhed, du skal bruge, da materialet kan slide fysisk og psykisk på medarbejdere, som har det på. I stedet anbefales det, at du anskaffer et stillads, rækværk eller en personløfter, så der er en større og mere stabil overflade for dine medarbejdere at stå på. Dog er det også en fordel at bruge som ekstra sikkerhed, så det ikke bliver farligt, når du arbejder i risikofyldte situationer.

 

Hvis du arbejder på en byggeplads til daglig

Hvis du er medarbejder til daglig, er der specifikke regler for, hvem der har ansvaret ift. anskaffelse, instruering og montering af faldsikring. Det er arbejdsgiverens ansvar, at der er faldsikring tilgængeligt – uanset om der er behov for udstyret eller ej. Så snart der er behov for udstyr mod faldsikring, skal de udsatte medarbejdere påføres selerne og instrueres i, hvordan faldsikring fungerer – det gælder også plan for redning, da det er vigtigt at forholde sig en bestemt måde til, hvis uheldet er ude.

 

Er du privatperson, der skal op på taget?

Vigtigheden i faldsikring skal ikke tages med et gran salt. Det gælder også, hvis du som privatperson skal op på taget. For arbejdere er det anbefalet, at man højst opholder sig på et tag med faldsikring i 4 timer pga. sikkerhedsforhold. Samme forholdsregler skal man som udgangspunkt også efterleve som privatperson. Det er ikke et decideret krav, men det er din pligt og dit eget ansvar at beskytte sig, hvis du prøver at kravle op på taget. Derfor er det en god ide at anskaffe sig faldsikring, og det kan du sagtens gøre. Det er ikke forbeholdt arbejdere – faktisk kan du købe udstyret flere steder på internettet. Du skal bare være sikker på, om hvor meget faldsikringen beskytter; der findes både faldsikring til hele kroppen eller en enkelt sele, som spændes rundt om livet.