6 trin til at lægge fliser selv

Det er forarbejdet, der er sværest

Skal du give dig i kast med fliselægning, så læs med her først. Vi giver dig en komplet guide til, hvordan du lægger fliser selv. Det er faktisk ikke selve fliselægningen, der er sværest – det er alt det foregående arbejde. Så snart du har styr på underlaget, lægger fliserne nærmest sig selv. I denne guide tages der udgangspunkt i, hvordan du bedst lægger en stenterrasse.

 

Disse materialer skal du bruge til fliselægning

  • Stabilgrus
  • Brolæggergrus (til afretning)
  • Pladevibrator
  • Spade
  • Jernrør
  • Metalplade
  • Rettesnor
  • Træpæle
  • Kost
  • Fliser

 

Start med at grave ud

Du skal først grave jord og muld væk. Når der er tale om terrasser og stier, skal der graves 30 centimeter ned, og hvis det er en indkørsel, graves der 40 centimeter ned. Grusbunden skal være omkring 15 centimeter bredere end den egentlige terrasse på alle sider, ellers risikerer du, at kanterne skrider senere.

 

Mål området op og marker med rettesnor

Derefter skal området markeres med træpæle i hvert hjørne. Der trækkes rettesnor mellem hver træpæl, så det er tydeligt, hvor terrassen skal ligge, og så du kan måle faldet – faldet skal være mindst 1 cm pr. meter væk fra bygningen.

 

Kom stabilgrus på

Når du har gravet ud og målt faldet efter med rettesnorene, skal der stabilgrus på. Fliselægning kræver, at der lægges mindst 15 centimeter stabilgrus. Gruslagene skal vibreres med en pladevibrator for hvert lag, så underlaget forstærkes.

 

Afrettergrus og korrekt hældning

Når stabilgruset er kørt på, skal det andet lag grus på – afrettergrus. Læg jernrør ned i gruset og kør en metalpladen over gruset ovenpå jernrørene, så det glattes ud. Husk, når det kommer til fliselægning, så er et stabilt, jævnt og lige underlag alfa og omega for det endelige resultat. Mål derfor jævnligt efter med et vaterpas.

 

Fliselægning

Nu er du klar til at lægge dine fliser. Når du lægger dem, skal du huske at gøre plads til en slags fuge mellem fliserne – læg dem derfor med en afstand til hinanden på ca. 2-5 mm. Sørg for at fliserne ligger lige, ellers må du starte forfra.

 

Udfyld fuger med afrettergrus

Når fliserne er lagt, skal de fyldes ud med afrettergrus (fugesand kan også bruges). Hæld gruset ovenpå fliserne og børst det godt og grundigt ud på fliserne med en kost, så det kommer ned mellem fugerne. Gentag dette trin indtil fugerne er helt udfyldt.

 

Andre gode råd til fliselægning

At lægge fliser er hårdt arbejde for hænderne, og derfor er det en god idé at bruge handsker. Vær også opmærksom på din arbejdsstilling og hold pause, hvis du får ondt i arme, ryg eller andre steder. Du kan også søge hjælp hos en professionel anlægsgartner, hvis du vil være sikker på et ordentligt resultat.

Når du gør dit forarbejde med at lægge gruslagene til underlaget, må du aldrig træde på det efterfølgende, for du risikerer bare at det bliver skævt, og at du må starte forfra. Når fliserne lægges, må du kun træde på dem, du allerede har lagt.