Vedlighold dine bilsæder

Vedligeholdelse af bilsæder er essentielt, hvis du ønsker en bil, der ikke kun imponerer dine passagerer, men også skaber et indeklima, der er til at holde ud at være i – også i de næste mange år. Alle mennesker har nok oplevet, hvordan man langsomt bliver mere og mere doven til at svinge kosten i den nye lejlighed, pudse sine nye, fede lædersko eller holde den nye computers mappesystemer så overskuelige som muligt. Den samme type dovenskab rammer desværre også mange danskeres bilsæder. Men heldigvis for din bil – og dig! – så er der en vej. Læs her, hvordan og hvorledes du vedligeholder din bils sæder.

 

De to fundamentale skridt

Få dig nogle gode rutiner: Første skridt er både det sværeste og nemmeste. At få en ordentlig og regelmæssig rutine op at køre er én af de ting, som bare er lettere sagt end gjort. Men i princippet handler det jo bare om at lave nogle regler for dig selv, som du død og pine bare skal overholde. Om det er hver søndag, den sidste dag på måneden eller på ægtefællens fødselsdag, så er det op til din bils behov.

Frem med støvsugeren: At få støvet ud af bilen er alfa og omega, for at de næste skridt overhovedet giver mening. Derfor er det vigtigt med en grundig tur med støvsugeren. Hvis din bil har lædersæder, skal du være ekstra forsigtig, da du i værste tilfælde kan ridse læderet. Brug derfor et mundstykke med bløde hår. Generelt er der jo stor forskel på, om du har læder- eller tekstilsæder. Næste afsnit drejer sig derfor om biler med læderkabine, mens det efterfølgende handler om tekstilsæder.

 

Til dig med læderkabine

Aftørring: Når du har støvsuget, er det en god idé at tørre dine lædersæder af med en opvredet mikrofiberklud. Vær grundig og varsom med syningerne, hvor du alternativt kan bruge en blød børste.

Læderpleje: Læder er jo et fantastisk materiale, men det kræver altså, at man passer på det. Derfor er det vigtigt, at du påfører et godt læderplejeprodukt på dine sæder. Dette kan klares med en blød klud i cirkelbevægelser. Vær forsigtig med ikke at bruge for meget, da læderet skal kunne absorbere produktet. Lad bildørene stå åbne. Efter 20 minutter kan du enten tørre det af med en tør klud eller give det en tur til, hvis det ligner, at det stadig trænger.

 

Rengøring af tekstilsæder

Rensning: Modsat lædersæder får tekstilsæder desværre forholdsvis nemt pletter. Disse kan heldigvis fjernes med tekstilrens, en blød børste og en mikrofiberklud. Efter du har sprayet sæderne, skrubber du pletterne med børsten, inden du tørrer produktet af med kluden.

Udluftning: Dine rengjorte tekstilsæder skal nu lufttørre. Dette sker bedst ved, at du lader bilens døre stå åbne. Hvis det skal være helt optimalt, skal det være et tørt og varmt sted. Indendørsgaragen eller en sommerdag er selvfølgelig oplagte valg.

Så helt kort sagt, er vedligeholdelse af din bils sæder altså næsten lige så nemt som at klø sig i nakken – når du først lige har fået det for vane.