Seler i bilen gør forskellen

Kender du til de forskellige typer af seler til bilen?

Lovpligtige seler i Danmark

I Danmark er det lovpligtigt at køre med seler i bilen. Vigtigheden af selerne og dermed en ordentlig fiksering i bilen, hvis uheldet skulle være ude, er derfor ikke længere til diskussion. Heldigvis er seler heller ikke længere noget, man som privatperson overvejer, om man skal bruge eller ej – de er til for egen sikkerheds skyld, og det er derfor blevet ren automatik at klikke dem på i bilen.

 

Trepunktsseler i bilen sørger for din sikkerhed

Der findes mange forskellige typer seler, men den mest gængse og sikre til bilen er trepunktsselen. Den har brystbæltet og hofteselen samlet i én løsning. Hofteselen holder dig nede i bilen, hvor det skrå brystbælte sikrer, at du ikke flyver fremad. Nogle af de mest almindelige skader ved enten for dårlige sikkerhedsforanstaltninger eller uheld er nakke- og hovedskader, og din sikkerhedssele er det bedste forbehold, du kan tage for at undgå dem.

 

Den korte historie om sikkerhedsselen

Siden George Cayley opfandt sikkerhedsselen til fly, er der sket meget på sele-fronten. I 1885 blev selen patenteret, og den hjalp i tiden efter mange piloter med at forblive fikseret i bl.a. svævefly. Først i 1960’erne blev det for alvor krævet, at også bilproducenter skulle implementere seler i bilerne, men siden har lovgivning på området gjort det mere og mere almindeligt, og i dag er det i de fleste kulturer slet ikke til diskussion.

 

Hvad er fastholdelse og fiksering egentlig?

En fikseringssele er en positionssele, der sørger for at personen i bilen sidder rigtigt på sædet. Fastholdelsen på det rette sted er vigtig, da selv bump og opbremsninger uden sele kan gøre bilturen mindre sikker. Særligt børn og ældre vil sidde mere sikkert, når de vha. en sele fastholdes på sædet.