Hybridbilen skåner miljøet

Miljøvenlighed fylder mere og mere for rigtig mange danskere. Som forbruger støder du sikkert ofte på produkter, der udmærker sig ved at være grønne og klimavenlige. Bilmarkedet er bestemt ingen undtagelse, og hvis du hører til en af dem, der ønsker at leve mere miljøbevidst, men samtidigt elsker gode biler, så kan du glæde dig over, at hybridbilerne efterhånden har nået et niveau, som virkelig er til at tage seriøst. Men hvad er en hybridbil egentlig? Og hvor skal man starte, hvis man gerne vil blive klogere på emnet? Jo, det skal du lige her.

 

En hybridbil er ikke bare en hybridbil

Ordet ”hybridbil” dækker i virkeligheden over en række forskellige teknologier. Tre af dem er hybrid, mild-hybrid og opladningshybrid/plugin-hybrid. Førstnævnte er karakteriseret ved, at den ikke skal oplades, ligesom den skiftevis kører på brændstof og el – ganske automatisk. Bilbatteriet oplader faktisk sig selv, når den normale motor kører, og bilen bremser. Så snart batteriet er tilstrækkeligt opladt, skifter bilen automatisk over til at køre på el. Mild-hybrid kan ikke køre på el alene. Og selvom den nemt kan føles som en almindelig diesel-/benzinbil, så har den en lille elektrisk motor, som den bruger i kort tid ad gangen. Sidste type, opladningshybrid/plugin-hybrid, kan – som navnet antyder – oplades. Dette sker via en ladestander eller, hvis bålet virkelig brænder, via en stikkontakt. Over en kort distance fungerer en opladningshybrid som en elbil, men efterfølgende slår den i princippet over til at være en hybridbil, hvor den både kører på diesel/benzin og el. En hybridbil er altså en fællesbetegnelse, som bl.a. rummer de tre nævnte teknologier.

 

En strøm at køre i

Okay, den joke lå måske lige lidt for meget til højrebenet, men ikke desto mindre passer det, at rigtig mange hybridbiler i dag bare føles helt fantastiske at køre i. Først og fremmest er det altså bare en skøn oplevelse, at lydniveauet er betragteligt reduceret, når brændstofmotoren frakobles, og din bil i stedet kører på el, når du kører rundt i byen eller på korte ture ad små veje. Samtidigt muliggør hybridbilens benzin-/dieselmotor jo også, at du også kan få stillet dit behov, hvis du skulle høre til en af dem, der har en god portion benzin i blodet. Alle biler er selvfølgelig forskellige, men hybridbiler har fællesnævnere i, at de har automatgear, kører langt på literen og høj kørekomfort.

 

Miljøvenlige biler til ethvert behov

De tre førnævnte teknologier er værd at have in mente, når du skal vælge din næste bil, hvis du gerne vil være lidt mere miljøvenlig. Samtidigt skal du selvfølgelig også tænke på, hvad dine behov er, og hvad du bruger din bil til. Kører du meget på motorvejen, skal du vide, at hybridbiler oftest åbner for benzinsluserne. Nogle opladningshybrider kan dog ved høj hastighed godt køre på el. På landevejen, hvor du i Danmark selvfølgelig oftest vil køre 80 km/t, vil opladningshybriderne køre på el, men det gælder ikke alle hybridbiler, da deres elmotorer ikke nødvendigvis er kraftige nok. Til gengæld vil du i byen virkelig opleve, at elmotorerne i hybrid- og opladningshybridbiler træder i karakter.

Klimavenlige produkter er kommet for at blive, og hvis du vil bidrage til at gøre kloden en lille smule grønnere, er der altså ingen grund til ikke at vælge hybrid. God tur!