Mexico bortauktionerer biler

77 luksusbiler blev i maj sat til auktion i Mexico. Gennemsnitsstartprisen på bilerne lå på ca. 340.000 danske kroner, så det var altså den helt store tegnebog, der skulle findes frem, hvis man skulle have fingrene i en af de luksuriøse biler, som blev beslaglagt af de mexicanske myndigheder. De bortauktionerede biler tilhørte gangstere og mindst én korrupt politiker.

 

Minder om Robin Hood

Beslaglæggelsen af bilerne er et led af en Robin Hood-agtig aktion, som er igangsat af Mexicos præsident, Andres Manual Lopez Obrador. Noget tyder altså på, at der sættes hårdt ind mod korruption. For det er nemlig ikke kun biler, der er blevet beslaglagt. Også huse, smykker og andre værdifulde genstande står nemlig til at blive bortauktionerede, så livet som velhavende topkriminel i Mexico ser ud til blive hårdere og hårdere. Men for at aktionen skal blive en fuldendt Robin Hood-manøvre, så skal der jo gives til de fattige. De mange penge, som de mexicanske myndigheder håber på at få ud af auktionerne, skal bl.a. gå til at finansiere afvænningsprogrammer til unge, der har problemer med afhængighed.

 

Præsidenten i den ydmyge bil

Præsident Obrador har siden sin sejr ved præsidentvalget i juli 2018 gjort sig bemærket kloden over. Den venstreorienterede politiker er nemlig kendt for at køre rundt i en ydmyg Volkswagen Jetta i Mexico City, ligesom han er flyttet ud af det overdådige Los Pinos, som er det officielle præsidentpalads. Få dage efter han indtog embedet, vakte han opsigt ved at sætte det dyre præsidentfly til salg, som hans forgænger havde købt. Den mexicanske præsident bekæmper korruption, gangstere og organiseret kriminalitet. Han har bl.a. udtrykt et ønske om at sælge alle fly og helikoptere, som er blevet indkøbt af korrupte politikere. Obrador er den første præsident, som ikke repræsenterer enten PRI eller PAN, der de seneste 90 år skiftevis har siddet på magten. Der blæser altså nye vinde i Mexico, som desværre er kendt for korruption, narkokarteller og et højt antal drab.

 

Imponerende liste biler

Blandt de 77 biler er der selvfølgelig mange, som kan få de fleste med bare en smule benzin i blodet til at tabe kæben. Et eksempel er en Lamborghini Murcielago 2007, som bl.a. er kendt fra Batmanfilmen The Dark Knight. Det beslaglagte eksemplar af bilen blev udbudt til en værdi af ca. en halv million danske kroner, så den trækker altså gennemsnitsprisen op. For de mindre kræsne blev en Mercedes-Benz ML63 fra 2014 udbudt til ca. 134.000 kroner. At den gode Bruce Wayne (som om nogen er kendt for at kunne lide dyrt legetøj) foretrak en Lamborghini Murcielago tilbage i 2008, er bestemt ikke nogen overraskelse. For bilen kan nemlig gå fra 0 til 100 på 3,3 sekunder, og dens tophastighed nærmer sig de 330 km/t, ligesom den har de imponerende 640 hestekræfter. Men selvom Flagermusmanden blandt enkelte borgere i Gotham City også betragtes som en kriminel, er hans moralske kompas immervæk bedre indstillet end narkobaronerne, gangsterne og de korrupte politikere i det hårdtprøvede Mexico.