Derfor skal du have styr på rigning af sejlbåd

Sejlads – Rigning og riggerservice

Er det blevet tid til at skifte din nuværende hobby ud med en ny? Det kan være, du allerede har prøvet lidt kræfter med sejlads, men føler dig overvældet af den tekniske jargon og mange forskellige begreber? Bare rolig! Læs videre her og bliv klogere på, hvad en rigger kan, hvad en riggerservice typisk indebærer, og hvorfor det er relevant for dig, der overvejer at tage din sejlads til næste niveau.

Hvad er rigning?

I sejlindustrien er en rigger en person, ofte en erfaren sømand, som opsætter og vedligeholder bådens master, tovværk og sejl.

Rigning er en samlet betegnelse, man bruger om bådens master, tovværk og sejl. Ordet ”rigger” kender vi fra sejlbådenes tid, men det er i dag et begreb, som også anvendes bredt i fx bygge- og maskinindustrien. Her kendetegner ”en rigger” en person, som er ekspert i at flytte og balancere tunge ting, hvilket også gør sig gældende inden for sejlads.

 

Hvad indebærer en riggerservice?

En riggerservice indebærer bl.a. en grundig gennemgang af din båd, så den er sikker at sejle i og har den mest optimale fremdrift. En rigger laver et sundhedstjek på riggens master og undersøger fald, trimliner og rigspænding.

 

Hvorfor kontakte en rigger?

Uanset om du lige er begyndt at sejle eller har været i gang et stykke tid, kan det være en god idé at kontakte en rigger. Du får større sejlglæde og sikkerhed ude på vandet, hvis din mast er korrekt opsat – dette giver også mindre krængning. Derudover behøver du ikke bekymre dig om standen på rigningen eller vedligeholdelse, for det klarer riggeren for dig.

Hvis du er gør-det-selv-typen, kan en professionel rigger stadig rådgive dig om, hvordan du bedst opsætter sejl samt vedligeholder tovværk og trimmer masten. Derudover vil du kunne få hjælp til andre sejladsrelaterede spørgsmål, eftersom riggeren har bred erfaring med rigning og sejlads og kender bådens anatomi rigtig godt.