Alt du skal vide om din gearkasse

Undgå disse dårlige vaner, så din gearkasse kan få længst mulig holdbarhed

Sådan skal du vedligeholde din gearkasse

Har du styr på alt, som du skal vide om din gearkasse? Blandt andet hvad det er, hvordan den virker samt hvordan den skal vedligeholdes? Hvis ikke, så læs med i dette blogindlæg. Her er alt, du skal vide om din gearkasse.

 

Hvad er en gearkasse?

En gearkasse er fuldstændig essentiel i forhold til at drive din bil fremad, og hvis du ikke havde en gearkasse, ville det ikke være muligt. Kort sagt er det i gearkassen, at motorens omdrejninger får fat i den aksel, som så får hjulene til at dreje rundt. Det gælder uanset om du har en bil med manuelle gear eller med automatgear.

Hvordan virker en gearkasse?

Din bils gearkasse består af en kobling samt en masse tandhjul, som sidder på en aksel. Når du skifter gear rykkes tandhjulet længere end eller længere ud. Alt efter hvilket gear du har skiftet til. Det er samme metode uanset om der er tale om manuelt gear eller automatisk gear. Forskellen er bare, at du i en bil med manuelt gear selv skifter gear ved hjælp af gearstangen.

 

Hvordan vedligeholdes en gearkasse?

Da gearkassen er fuldstændig essentiel for, at du overhoved kan køre og komme fremad i din bil, er det vigtigt, at den virker som den skal. Derfor er det vigtigt, at du sørger for vedligeholdelsen. Dette gør du blandt andet ved at tjekke, om der er nok olie i gearkassen. Dette er især vigtigt, hvis du ejer en bil med automatgear. Du kan også tjekke farven på olien. Er den klar og lidt rødlig i farven, tyder det på, at den er fin. Hvis den modsat er grumset, skal du have den skiftet hurtigst muligt.

 

Derudover er der også andre ting, som du kan gøre for at behandle din gearkasse bedst muligt. Du kan blandt andet:

  • Undgå at holde koblingen nede når du holder for rødt. Slip den i stedet og lad den hvile
  • Holde hånden på gearstangen. Det slider på skiftemekanismen