Kraner mindsker arbejdsskader

Er en kran bare en kran?

Hvornår er det smart at bruge en kran?

Der findes mange typer kraner derude, og ulig de flestes umiddelbare tanker, er det ikke kun de helt store af slagsen. De findes i både små og store størrelser og er på den måde med til at opfylde forskellige behov. Det gælder både behov for flytning af store emner på byggepladsen og mindre løft, der skåner medarbejderne rundt omkring på arbejdspladserne. Overordnet set er formålet med en kran det samme uanset størrelse: At løfte og flytte ting. Men det drejer sig altså ikke kun om store betonklodser.

 

Forskellige kraner opfylder forskellige behov

Hvilke typer af kraner findes der så? De store kraner fra byggepladserne, kommer vi ikke udenom. De står for en stor effektivitet, da denne type kran kan klare de allertungeste løft. Deres funktion er derfor efterhånden uundværlig ved større konstruktioner. Derudover findes der også kraner, der er fastmonteret på lastbiler – denne slags kran er fordelagtig, når fleksibilitet er en prioritet, da den i sin natur er nem at transportere til nye lokationer. I første omgang handler det altså om at identificere dit specifikke behov, så du derefter kan finde frem til, hvilken kran der matcher dette.

 

Hvilke typer kraner findes der?

Mange er måske ikke bekendt med typologien omkring kraner, men den findes. I takt med at arbejdsmiljøet er mere i fokus, bliver optimeringer af arbejdsgangene – fysisk og psykisk – taget op til overvejelse. Derfor findes der i dag ikke kun svingkranen, som vi kender fra de store byggerier. Traverskraner er også hyppigt anvendt i industrien og i produktionsvirksomheder eller lagre, så medarbejderne ikke lider under store løft. Denne type er ofte monteret i en tagkonstruktion og kan klare tungere løft end en gaffeltruck. Portalkranen er anderledes – de fås til både mobil og stationær brug.