Hvornår skal man bruge en VVS’er?

Hvad er en VVS’er?

Der er efterhånden mange håndværkerfagligheder at plukke fra, når man har brug for hjælp omkring hjemmet eller i forbindelse med et byggeri. Det er naturligvis en stor fordel, men det kan for flere privatpersoner være svært lige at komme i tanke om, hvem det nu er, man skal ringe til, hvis fx kloakken lugter en smule underligt. I dette indlæg skal vi tage om VVS og VVS-arbejde, så du i fremtiden er klar over, hvornår du har brug for en VVS’er. I korte træk minder VVS-arbejde i dag meget om, hvad en blikkenslager i sin tid havde af opgaver. Det er en forkortelse for varme, ventilation og sanitetsteknik, men I dag kan en VVS’er altså have arbejdsopgaver, der rækker ud over denne forkortelse.

 

Bliv klogere på, hvad VVS-arbejde inkluderer

En VVS’er er først og fremmest en person, der har gennemgået en teknisk håndværkeruddannelse – nærmere bestemt VVS-energiuddannelse. Det er vigtigt, at du altid prioriterer at vælge en autoriseret VVS’er, når du skal have udført VVS-arbejde i hjemmet, da det hurtigt kan blive dyrt at vælge en billigere løsning. En VVS’er arbejder generelt set med alt inden for vand, varme, sanitet og ventilation indendørs. Hvis du derfor har problemer med dine afløb, toilettet, din opvarmningsløsning eller ventilationssystem, skal du altså kontakte en autoriseret VVS’er. De vil ikke alene kunne pege på oprindelsen af dit problem og fikse dette, men de kan også komme med råd i forhold til at optimere din bolig, dens ventilation eller energiforbrug. Derudover kan du bruge en VVS’er, når du skal have installeret vand- og afløbsinstallationer til fx dit køkken, bad og toilet i forbindelse med renovation eller nybyggeri. En VVS’er er derfor ikke kun relevant i forbindelse med reparation, men i den grad også renovation.

 

 

Hvilke VVS-opgaver må man selv løse?

Når det kommer til områder som el, kloak og VVS, er der særlige krav for, hvad man selv må udføre, og hvad man er forpligtet af lov til at overlade til faglærte med autorisation. Lovgivningen på dette område kan være lidt svær at blive klog på, men vi vil her søge at give dig nogle generelle tommelfingerregler, som du kan handle efter:

 

  • El-arbejde: Når det kommer til el-arbejde, er den generelle tommelfingerregel, at du gerne må udføre el-arbejde så længe, at det ikke ændrer noget grundlæggende ved en installation. Det vil sige, at du fx selv må udskifte fatninger og indendørsstikkontakter (max 250 volt).

 

  • VVS-arbejde: Der gælder næsten de samme tommelfingerregler på VVS-området, nemlig at du ikke selv må lave nye VVS-installationer. Derfor må du fx gerne montere et nyt wc, så længe det har samme tilslutningstype, som det wv, du havde før. Du må også gerne udskifte vandhaner og slutte vand til din vaskemaskine, men du må ikke ændre på det eksisterende brugsvandsanlæg.

 

Hvis du fortsat er i tvivl om, hvad for noget VVS-arbejde du må udføre, gør du klogt i først af ringe til en professionel og blive helt afklaret.