Gode råd til at passe på dig selv

Sådan kan du passe på din krop

Mænd skal blive bedre til at passe på deres helbred

I gennemsnit lever alle danskere omkring de 80 år. Det er mange år, og hvis man stadig skal være frisk i sine ældre dage, er det vigtigt, at man passer på sit helbred – måde mentalt og fysisk. Problemet er, at mange mænd er rigtig dårlige til at tage sygdom alvorligt, og de er endnu værre til at opsøge hjælp. Ofte er det ikke særlig mandigt at skulle udtrykke følelser og sygdomstilfælde, fordi det bliver forbundet med svaghed. Det er en meget gammel antagelse – i dag er det mere almindeligt for både mænd og kvinder at konsultere professionelle om diverse skavanker. Selvom det måske ikke lyder som noget for dig, kan det være værd at overveje.

 

Giv dig selv mere frihed

Som mand og som menneske kan det ikke gå at sumpe hen og bare lade tiden gå. Hvis du gerne vil gøre noget for at få det bedre uden professionel hjælp, er der visse ting, du skal gøre:

  • Sørg for at få nok motion: fysisk sundhed bidrager til mental sundhed, og det er derfor vigtigt at følge Sundhedsstyrelsens anbefaling om minimum 30 minutters motion hver dag. Det er ligegyldigt, hvor intenst det er. Det vigtigste er, at du gør det dagligt.
  • Udvikl følelser som et nyt sprog: Vidste du, at du aktiverer forskellige dele af hjernen afhængig af, hvad du taler om? For derfor at bruge delen der beskæftiger sig med følelser, skal du også løbende anvende den: langsomt blive bedre og bedre til at udtrykke hvad du føler. Det tager tid, men det kan hjælpe meget at udtrykke klart, hvordan du har det, når nogen spørger.

 

Tænk professionel hjælp som supplement

Der er meget, du kan gøre selv for at holde dig oppe, men en gang imellem er det fordelagtigt at konsultere en ekspert. Det kan være, at du ikke selv har værktøjerne til at åbne op eller har brug for at løsne op i kroppen. Begge dele kan du få hjælp til. Til det fysiske kan du f.eks. kontakte en kiropraktor eller en fysioterapeut. En kiropraktor kan behandle kolik, kronisk hovedpine, rygsmerte og meget mere. Det betyder, at du endelig kan få rettet ryggen og samtidig blive mere selvsikker. Hvis det er mere på et mentalt plan, kan det være at tilkalde en professionel, da mænd hyppigere bliver diagnosticeret for deres adfærd frem for deres måde at udtrykke det på. Det kan derfor være en god ide at kontakte en psykolog. En psykolog er ved din side og giver dig plads til at udtrykke, hvad du føler. Udover at du kan blive bedre til at udtrykke dine følelser, kan du også få værktøjer til at modvirke destruktiv adfærd.