Kan et stråtag betale sig?

Hvorfor vælge et stråtag?

Et stråtag bør slet ikke undervurderes – den kan nemlig fuldt ud måle sig med andre tagmaterialer! Men hvor længe holder er stråtag? Holdbarheden kan selvfølgelig variere, afhængigt af forskellige faktorer, men et stråtag holder normalt mindst 30 år. Vigtige faktorer at tage højde for er f.eks. vind, sol, hældning af stråtaget, materialer, husets beliggenhed, at udføre en fagligt korrekt tækkeopgave osv. Der er altså mange faktorer, der spiller ind i stråtagets levetid, men alligevel holder det altid meget længe og er også enormt bæredygtigt! Det er en af de helt gode grunde til at vælge et stråtag, men også fordi den har en vis romantik over sig, der minder en om den ældre arkitektur forbundet med danmarkshistorien!

 

Kan du bygge et stråtag selv?

Ja, du kan bygge et stråtag selv, og der er faktisk også udgivet en guide fra år 2019, der netop vejleder dig igennem processen. Men processen er ikke simpelt overhovedet, og kræver tid og præcision. Det er vigtigt, at du tager alle faktorer til forbehold inden sætter musklerne til at arbejde, og benytter dig af de rigtige teknikker. Men det bør ikke skræmme dig væk, hvis du vil prøve kræfter med det!

 

Sådan sikrer du, at du har gjort det rigtigt

Her er de vigtigste faktorer, for at gøre det rigtigt: taghældningen bør mindst være 45 grader, slidlaget skal mindst være 40% af tagtykkelsen, finde rør i den rigtige styrke osv. Udover at få læst op på faktorerne og teknikker for at bygge et stråtag, så kan du altid forhøre et tækkefirma om gode råd og fif. De er de professionelle og trækker på mange års erfaring, og kan med garanti svare på dine spørgsmål!