Gode råd når det gælder VVS

VVS – Skal du gøre det selv eller tilkalde professionel hjælp?

Der er mange gode grunde til, at flere og flere ønsker at blive dygtige til gør-det-selv-projekter. Uanset om det er møbler, der skal samles, sønnens cykel, der skal smøres eller en skæv stol, der skal slibes, så følger der altid et velfortjent selvtillidsboost, når man fuldfører en sådan opgave helt alene. Det er altid en fordel at starte i det små, så man ikke for munden for fuld, men det er også vigtigt, at man som kommende gør-det-selv-person er indforstået med, at nogle opgaver må overlades til kyndige fagpersoner. I dette indlæg kan du blive lidt klogere på, hvilke VVS-opgaver man selv kan dygtiggøre sig inden for, og hvilke man må overlade til de professionelle.

 

Derfor kan du ikke lave alt VVS-arbejde selv

Når man arbejder med VVS-arbejde – altså husets vand- og varmesystem – kræver det altid, at man ved, hvad man har med at gøre. I værste tilfælde kan du ende med at påføre dine systemer nye skader, selvom intentionen var at fikse eller forbedre en situation. Derfor findes der også regler for, hvilket VVS-arbejde, man selv må lave, og hvilke opgaver, der skal varetages af en autoriseret VVS’er eller VVS-installatør.

 

  • Du må gerne arbejde med den del af VVS-installation, som er synlig inde i rummet
  • Du må gerne udskifte en vandhane eller lignende armaturer og tilslutte vand
  • Du må ikke lave nye VVS-installationer, lave kloak eller arbejde på gasinstallationer
  • Du må ikke ændre ved husets centralvarmeanlæg

 

Dette er nogle af de overordnede regler for, hvad du må og ikke må arbejde med, og så er der generelt en stor fordel i at overlade VVS-arbejde til professionelle installatører. De kan lave det hele, tilbyde garanti på deres arbejde og hjælpe dig ved akut opståede problemer. Hvis du derfor har et VVS-gør-det-selv-projekt for øje, så sørg for først at være informeret om reglerne bag dette.