Få hjælp til træfældning derhjemme

Sådan fælder du træer med en motorsav

7 gode råd til køb af brugt motorsav

Det kan være svært at være moderne mand, da der bliver stillet mange krav til dig. Du skal være følsom og intelligent, men du skal også have hænderne rigtigt skruet på for selv at kunne udføre opgaver derhjemme.

Et kriterie, der er vigtig i denne forbindelse, er at være i besiddelse af det rette værktøj, når du skal foretage gør-det-selv-arbejdet i hjemmet. Et af de værktøjer, der burde være i enhver mands værksted, er motorsaven. Motorsaven er meget nyttig til havearbejdet derhjemme, hvis der f.eks. skal fældes eller beskæres træer.

 

Gode råd til køb af brugt motorsav  

Som udgangspunkt er det væsentlig at være opmærksom på, at der er en risiko forbundet med at bruge en motorsav. Derfor er det afgørende, at du bruger motorsaven på korrekt vis og tager de rette sikkerhedsforanstaltninger.

 

1: Viser motorsaven tegn på skader eller har den dele, der sidder løst?

Motorsaven er et værktøj, der benyttes til udendørs og beskidt arbejde, hvorfor en beskidt motorsav ikke nødvendigvis er ensbetydende med, at den er mindre funktionel. Det er derfor en god ide at prøve den af og se, om alle dele sidder godt fast og her undersøge, om der er slør i styrebøjlen, og om gashåndtaget sidder løst.

 

2: Kører kæden fint rundt?

Kan du, når saven er slukket, med håndkraft trække kæden rundt, uden at motoren følger med?

 

3: Virker kædestrammeren?

Når du saver, bliver kæden varm, hvilket fører til, at den udvider sig. Dette fører til, at sværdet bliver rykket frem og tilbage på grund af modstanden i træet. Af denne grund er det meget naturligt, at kæden bliver slap og hænger fra saven. Du kan herved undersøge, om kædestrammeren virker, da du ved brug af denne kan sikre, at kæden både kan løsnes og strammes.

 

4: Virker sikringsbøjlen/kædebremsen?

Den vigtigste sikkerhedsfunktion på motorsaven er sikringsbøjlen, hvilken fungerer som motorsavens nødbremse. Når du slår blødt på bøjlen, aktiverer du nødbremsen, så kæden i samme øjeblik bremser på trods af, at gashåndtaget er i bund. Du skal tjekke, at sikringsbøjlen kan udløses og derefter sættes tilbage i udgangsposition. Dette skal den både kunne, når motorsaven er tændt og slukket.

 

5: Virker tænd/sluk knap, gashåndtag og choker?

Du kan med fordel tjekke, om alle knapperne klikker ordentlig i yderpositioner. Det varierer fra model til model, hvordan chokerfunktionen virker, men det er fælles for alle save, at spjældet kan åbnes og lukkes, hvilket kan ses ved at fjerne luftfilteret på saven.

 

Kontakt en fagmand

Hvis du som mand føler, at du har lidt meget at se til, kan det være en god ide at kontakte en professionel, der har det rette udstyr og store kompetencer, når det kommer til træfældning.